Bygga hus

Hur lång tid tar det att bygga hus?

En noga planering är det viktigaste för att husbygget ska gå bra till. Självklart måste du först ha tomt där huset ska byggas. Men om du redan har det, samt eventuella byggtillstånd, kan du börja med planeringen och sedan själva grundarbetet.

Du bör alltid räkna med att det kommer ta minst ett år innan huset börjar vara klart. Så här kan tidsaspekten se ut:

4 – 6 månader: Det som kommer ta allra längst tid är underlaget till din bygglovsansökan samt utformningen av ritningarna. Denna tidsperiod inkluderar dessutom din ansökan till kommunen om bygglovet.

Det är vanligt att börja med att ansöka om förhandsbesked när man vill bygga ett hus. Ett förhandsbesked baseras på arkitektens ritningar och är kort förklarat en ansökan för att se ifall huset uppfyller kommunens alla krav. Detta bör göras innan några investeringar görs så du kan känna dig säker på att inte förlora några pengar. Skulle kommunen avslå förhandsbeskedet kan du göra ändringarna innan du ansöker om bygglovet. Är du däremot helt säker på att bygglovet kommer godkännas kan du skippa förhandsbeskedet.

2 – 3 månader: Kontakta flera hantverkare/entreprenörer och jämför dem med varandra. Begär gärna offerter och se vilken som känns bäst. Det kan även vara bra att ta en titt på företagens tidigare projekt för att se vad de gjort hittills och vad tidigare kunder tycker.

1 – 2 månader Du bör räkna med att det tar uclass=’alignright’ style=’max-height:250px; margin:10px; margin-bottom:20px;’>pp till två månader för att förbereda din tomt för bygget. Det kan inkludera en del grävning, berggrund som behöver sprängas eller eventuell brytning av marken.

1 – 2 månader: Betongarbeten som att gjuta grund och liknande kan ta en del tid. Dock beror det på hur mycket du ska bygga i betong. Det kan ta kortare tid än en månad och mer än två.

2 – 4 månader: När betongarbetet är färdigt är det dags för att sätta upp den vädertäta stommen, alltså husets skelett. Det ska sedan säkras mot både väder samt vint. Husets skelett innebär väggarna, tak, dörrar oh fönster. Om du har anlitat en entreprenör som jobbar med elementhus kommer denna process många gånger gå snabbare än du räknat med.

Från 3 månader: Sist men inte minst är det allt invändigt arbete som ska slutföras. Det innebär allt från snickeriarbeten, elinstallationer, VVS, lägga golv, målning och ventilation.

När du gör din planering sätt även upp en tidsplan. Den bör vara så detaljerad du kan göra den och räkna alltid in lite extra tid för oförutsedda förseningar och händelser. Genom att ha en tidsplan kommer det hjälpa dig med att ge en mer realistisk bild när huset kan förväntas vara färdigt. Det kommer även göra det lättare för allt koordineringsarbete eftersom det ger dig en översikt över alla olika delar i bygget.

Du kanske också gillar…