Bygga hus

Anlita en professionell byggfirma för din renovering

Inför en renovering är det många saker som du måste tänka på. Du måste inte bara se till att du har gjort en ordentlig planering inför arbetet, utan du måste även säkerställa att du har rätt verktyg, maskiner och kunskap. Även om det idag är väldigt vanligt att renovera på egen hand, kan det i många fall vara bättre att anlita en professionell byggfirma för uppgiften.

I Sverige finns det mängder med bra hantverkare som du kan använda dig av. Här kan du själv välja om du vill anlita enskilda hantverkare eller om du vill vända dig till en större byggfirma. Det finns fördelar med både alternativen, men också fallgropar som är viktiga att akta sig för. Även om du väljer att anlita är det viktigt att du kontrollerar företaget så att de har bra omdömen, nödvändiga försäkringar och utbildad/certifierad personal. Här listar vi några viktiga punkter att ha med dig när du ska hitta en hantverkare för din renovering.

Bästa tipsen när du ska anlita hantverkare

1. Vad erbjuder företaget?

Se till att du väljer en byggfirma som erbjuder de tjänster som du är på jakt efter. Det kan t.ex. handla om att du vill ha professionell hjälp med takläggning och byta ut takpapp, men det kan också handla om våtrumsrenoveringar eller renovering av källare. Vill du ha hjälp med taket så satsa på en takläggare som arbetar med fokus på säkerhet och som värnar om både kunder och personal.

2. Finns F-skatt?

F-skatten är mycket viktig för dig som ska anlita ett företag i privat syfte. Om byggfirman eller hantverkaren betalar F-skatt innebär detta att du har rätt att använda dig av ROT-avdraget för renoveringar i din lägenhet eller ditt hus. ROT-avdraget ger dig 30 % reducering på arbetskostnaden och det är byggfirman som sköter kontakten med Skatteverket.

3. Certifiering och behörighet

Om du anlitar en byggfirma vill du naturligtvis att arbetet blir utfört på ett korrekt och fackmannamässigt sätt. Se därför till att du kontrollerar företaget innan och att du ser till att alla hantverkare har den behörighet och de certifikat som krävs för arbetsuppgiften. Det finns nämligen specifika regler som gäller för de hantverkare som arbetar med VVS eller el, för att nämna några.

4. Skriv avtal

Oavsett om du använder dig av en enskild hantverkare eller en väletablerad byggfirma är det viktigt att du alltid skriver ett avtal och att båda parter signerar detta. I avtalet ska det framgå vad det är som ska utföras och till vilket pris, samt eventuell tidsåtgång. Se till att både du och byggfirman har en kopia på avtalet ni upprättat.

Du kanske också gillar…