Bygga hus

Så hittar du den bästa hantverkaren för arbetet

Oavsett om du bor i hus eller i lägenhet har du troligtvis behövt kontakta en hantverkare minst en gång i ditt liv. Det kan t.ex. handla om att du behöver hjälp med diskmaskinen som har gått sönder eller att du vill byta kakel i badrummet. Bor du i hus kommer det troligtvis uppstå fler situationer där en hantverkare är lämplig att anlita, eftersom du har både insida och utsida att rå om.

Det finns mängder med orsaker till varför du kan vara i behov av en hantverkare. Det kan t.ex. handla om att du vill renovera i bostaden och fräscha upp vardagsrummet, att du vill använda dig av https://norrmalmsplat.se/ för att lägga nytt tak eller få hjälp med takreparationer eller att du vill konvertera källaren till en spa-avdelning. När du ska anlita en hantverkare finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. Här listar vi vad som gäller.

Bästa tipsen när du ska anlita hantverkare

1. Välj en hantverkare med kunskap inom ämnet

Det är viktigt att väljer en hantverkare som är specialiserad inom ämnet. Det innebär att om du vill ha hjälp att renovera badrummet ska hantverkare ha kunskap och certifikat för våtrumsrenoveringar, VVS och liknande. Ska du istället renovera fasaden eller ha hjälp med dränering av din krypgrund behöver du en markentreprenad med kunskap inom det ämnet.

2. Be om referenser

För att få en tydlig bild av hantverkaren är det viktigt att du ber om referenser från tidigare kunder där hantverkaren har utfört liknande arbeten. Genom referenser får du möjlighet att höra mer om hur arbetet gick, om det uppstod några problem och om hantverkaren höll sin del av avtalet. Här kan du även be om referensbilder från arbetet – före och efter.

3. Kontroller F-skatt och försäkringar

Den hantverkare som du väljer bör vara registrerad för F-skatt om du vill slippa onödiga kostnader och kunna använda dig av ROT-avdraget. Hantverkaren ska även kunna erbjuda bra och trygga försäkringar för både kunder och anställda, samt ha en nöjd kund-garanti som säkerställer att du som kund blir helt nöjd.

4. Specificera arbetet med ett avtal

Innan du betalar för ett arbete eller låter hantverkaren komma igång är det viktigt att ni upprättar ett avtal. Avtalet ska specificera vad som ska göras, hur mycket det kommer att kosta, hur lång tid det kommer att ta och specificera eventuella extrakostnader som t.ex. resekostnader och dylikt. Båda parter ska signera och behålla ett exemplar var.

5. Spara alltid fakturan

När allt arbete är klart och avslutat gör du en slutbetalning. Denna bör inte göras innan arbetet är slutfört och du är 100 % nöjd med jobbet. Se till att du också sparar den faktura som du får från hantverkaren, eftersom den fungerar som ett kvitto på att arbetet är utfört. Skulle det uppstå ett problem eller en skada där du behöver använda dig av ditt försäkringsbolag kan du bevisa att det är en fackman som har utfört arbetet.

Du kanske också gillar…