Bygga hus

Vikten av att välja rätt hantverkare

Inför en större renovering eller byggprojekt kan det vara bra att anlita professionell hjälp. Med en proffsig hantverkare behöver du inte oroa dig för att arbetet inte ska bli fackmannamässigt utfört och kan således vara trygg med resultatet. Att välja hantverkare kan låta som en enkel uppgift, eftersom det trots allt finns så många att välja mellan. Visst är utbudet av byggföretag stort, men det innebär inte att det blir lättare att hitta rätt.

Det finns flera saker som måste klaffa för att du ska bli riktigt nöjd med den hantverkare eller byggfirma som du anlitar. Ett vanligt tillvägagångssätt är att ta in offerter och därefter jämföra dessa mot varandra. Detta är ett mycket bra sätt att gå tillväga för dig som vill se vad marknaden har att erbjuda och hur priserna ser ut, men glöm inte bort att kostnaderna inte är allt. Ett vanligt misstag är att man stirrar sig blind på priset och på så vis missar andra viktiga aspekter. Den här texten riktar sig till dig som vill vara säker på att du får en riktigt bra hantverkare som du kan lita på och som hjälper dig att uppfylla dina renoverings- eller byggdrömmar.

Välj rätt hantverkare – mer än bara priset

Priset är naturligtvis en väldigt viktig del av din renovering och genom offerter kan du snabbt få information om vilka kostnader olika företag har, men du måste också titta på hur det står till med försäkringar, utbildning, behörighet, F-skatt, miljötänk och mycket mer. Just miljöaspekten är något som många glömmer bort, just eftersom det sällan påverkar ”den egna fickan”. Vi rekommenderar att du väljer ett byggföretag som värnar om miljö och som använder sig av snälla frakt och transportmetoder för din renovering.

F-skatt – Att en hantverkare betalar F-skatt är A och O för att du ska kunna använda ROT-avdraget och för att du ska slippa betala arbetsgivaravgiften. Större byggföretag brukar alltid betala F-skatt, men anlitar du privat behöver du vara lite extra försiktig.

Utbildning och behörighet – Den hantverkare eller byggfirma du anlitar ska ha en gedigen och bra utbildning inom området. Gäller det renoveringar i våtrum ska det även finnas godkänd behörighet. Be om att få se intyg på utbildningar och även bilder på tidigare projekt som liknar ditt.

Recensioner och omdömen – Genom att läsa recensioner och omdömen från tidigare kunder kan du snabbt bilda dig en mer bred uppfattning om hantverkaren eller byggföretaget. Använd dig gärna av sajter som t.ex. Reco och be om att få referenser. En professionell hantverkare ska alltid kunna lämna ut minst två referenser från tidigare kunder.

Avtal – Även om byggfirman känns pålitlig (och din magkänsla mycket väl kan ha rätt) är det viktigt att alltid skriva ett avtal. I avtalet ska det framgå vad det är som ska göras, hur lång tid det beräknas tas och hur mycket det kommer att kosta. Båda parter ska signera och erhålla en varsin kopia.

Du kanske också gillar…