Bygga hus

Bygga och inreda en hemmabio

Drömmer du om att skapa ett biorum i ditt hem så finns det några saker du bör tänka på. Kostnaden och utrymmet brukar vara de första hindren. Börja därför med att planera var biorummet ska vara. Skulle du bo i ett mindre hem kan du behöva bygga ut det lite för att få plats med ditt drömbiorum.

Planera ditt hemmabiorum

Börja alltid med planeringen. Ska rummet endast vara till filmtittande eller vill du skapa ett biorum som fungerar mer som ett vardagsrum? Därefter måste du tänka på vad du behöver i rummet – sittplatser, projektor, högtalare och så vidare. Det kan även vara smart att ljudisolera rummet. Du behöver sedan inte göra allt på en gång, utan kan dela upp projektet och göra en sak i taget. Du bör även fundera på om du måste anlita en hantverkare eller om du klarar allt själv.

Börja gärna med de större sakerna, om du skulle behöva bygga en ny vägg eller lägga golv måste detta göras först. Sedan kan du montera upp utrustningen som du behöver. Glöm inte att tänka på ventilationen.

Inredningen

När grunderna av rummet är färdigt är det dags att börja inreda biorummet. Här måste du första mäta och se hur mycket plats som finns. Sedan kan du välja mellan fina designsoffor eller om du istället vill ha klassiska biostolar, eller kanske ett par fåtöljer. Eftersom ett biorum är till för att titta på film är sittplatserna det allra viktigaste.

För inredningen kan du välja sådant du tycker om. Det viktiga är att du trivs i rummet och kan sitta bekvämt. Samtidigt kan det vara bra att du väljer sådant som passar ihop så det inte ser ut som du ställt in de första möblerna du hittat. Välj färger som går ihop och försök följa en röd tråd, det ger nämligen ett genomtänkt intryck.

Eftersom ett biorum helst ska vara rätt mörkt, och sakna fönster, är det viktigt att tänka på belysningen. Om du har möjlighet med en belysning som styrs via fjärrkontroll kan du välja detta. På så sätt kan behöver du inte springa runt och tända lampor emellanåt.

De praktiska delarna

Sist men inte minst får du inte glömma bort att tänka lite praktiskt. Det rekommenderas att biorummet är lättstädat. Det bör även vara lätt att byta ut den utrustning du använder ifall den skulle gå sönder. Försök gömma undan kablar om möjligt, det kan se lite trist ut ifall det ligger kablar över hela golvet.

Du kanske också gillar…