Bygga hus

Ljusdesign vid nybyggen

När du är inblandad i ett projekt där det ska byggas helt nytt är det klokt att direkt börja tänka på ljusdesignen. Det gäller för både småhusprojekt, som till exempel om du ska bygga nytt boende åt dig själv, och till stora kommersiella projekt som kontor och andra offentliga byggnader. Ljus betyder mycket för vårt mående och för hur vi fungerar i vardagen. Det är därför viktigt att hitta en bra blandning av insläpp av naturligt ljus samt olika typer av artificiella ljuskällor. Det gör att vi får i oss så mycket D-vitamin som möjligt, samt att vi kan arbeta utan att behöva avbryta verksamheten för att det blir mörkt.

Artificiell ljusdesign

Det finns många olika typer av artificiellt ljus att välja mellan. Det kan röra sig om allt från levande ljus till lysrörsarmaturer i taken. Att planera den här typen av belysning kan dock vara väldigt svårt. Du vill hitta ett läge där det inte är för mörkt, men du samtidigt inte störs av för mycket och för hårt ljus. Det är ofta klokt att ta hjälp av en inredningsdesigner eller annan ljusspecialist som kan hjälpa dig. Genom att ta kontakt med lightbysweden.com så kan du optimera ljuskällorna både inomhus och utomhus. De hjälper dig att hitta inte bara de bästa lamporna, utan också de snyggaste.

Hur många ljuskällor du behöver beror på rummets storlek och hur mycket naturligt ljus det finns. Men ett vanligt råd är att ha någonstans mellan sju och tio källor av olika form och med olika placering. De flesta vill också ha möjlighet att variera belysningen beroende på behov och humör. Ett bra sätt att göra det på är genom att installera moderna glödlampor med en dimmerfunktion så att du kan styra ljusstyrkan. Du behöver en typ av ljus när du läser, och en annan när du ska mysa i TV-soffan. Se till att lyfta den här typen av frågor redan när du börjar projektera ditt nya hus så att du vet vilka ljuskällor du behöver och var ledningarna ska dras.

Naturlig ljusdesign

Det främsta naturliga ljuset kommer från solen. Den kan vi givetvis inte styra över, men vi kan studera hur den fungerar och anpassa ljusinsläppet efter den. En smart husbyggare ser till att anpassa fönsterplaceringen efter hur solen rör sig på himlen, för att maximera ljusinsläppet. Det är trots allt den typen av naturligt ljus som är det viktigaste för oss. Särskilt på vintern när mängden soltimmar är begränsade. I din planering för hur många och hur stora fönster du vill ha behöver du dock också ta hänsyn till att det under sommarmånaderna kan bli väldigt varmt av samma fönster som är bra att ha under de kalla och mörka månaderna. Glöm därför inte bort att också se till att ha sätt att skärma av fönstren med gardiner eller liknande då solen inte bara ger ljus utan också har stor påverkan på ditt inomhusklimat.

Du kanske också gillar…