Bygga hus

Bästa tipsen på att renovera gamla hus

Skulle du ha hittat ett äldre hus som du verkligen tycker om får du vara beredd på att det kan innebära en hel del renovering. Det finns många personer som tycker det är roligt att bygga och måla och med ett äldre hus har du ett stort projekt. Men det finns några tips på vad du bör tänka på ifall du ska renovera ett helt hus. Det är viktigt att du gör det på rätt sätt, speciellt om du ska bo där samtidigt som renoveringen sker.

Det första du bör göra är att besöka huset och se vad som behöver göras. Sedan kan du antingen kontakta en flyttfirma i Linköping och transportera alla dina ägodelar dit, eller om huset inte är beboeligt börja renovera de viktigaste delarna.

Viktigt att tänka på

Om du ska renovera ett hus med intressant historia vill du säkert bevara den äldre charmen och stilen som finns. Detta betyder dock inte att du måste ha ett utedass och en vedeldad spis. Det innebär istället att du kan försöka bevara husets ursprungliga golv, de vackra stuckaturerna i taket och liknande. Innan du börjar med renoveringen och eventuella inköp är det därför viktigt att du tänker efter på vilka delar du vill behålla samt hur du och familjen kommer använda hemmet.

Först det tråkiga

Äldre byggnader är många gånger i olika skick. Skulle du hitta ett hus som behöver en riktig renovering får du räkna med att det kommer ta tid. De flesta personer anser många gånger att isolering, fönsterbyten och liknande är de tråkigaste momenten. Dock är det de viktigaste. Börja därför alltid med grunderna, sådant som du kanske tycker är tråkigt.

Sedan det roliga

När du är färdig med alla grunder. När huset har hela väggar, tak, isolering, när du fixat upp utsidan av huset och så vidare, kan du börja med de roligare delarna. Det innebär att planera vad du ska använda rummen till. Vilka färger du vill ha, hur köket och badrummet ska se ut och börja planera själva inredningen. Du kanske hade en idé om hur huset skulle se ut när det är färdigt, men innan du kan behöva ändra planerna efter grundrenoveringen.

Sätt en budget

Att renovera ett helt hus kan kosta en hel del pengar. Självklart finns det ett flertal saker som du kan göra själv. Varför inte bjuda in dina nära vänner och renovera tillsammans? Det kan bli ett trevligt projekt med lite god mat och musik emellanåt. Men trots att du kan göra mycket själv är det bra ifall du försöker sätta en budget. Det gör det lättare för dig att planera vilka saker du har råd att betala för och vilka saker du kan behöva välja bort. Dock rekommenderas det alltid att du pratar med en hantverkare innan du sätter igång. De kan ge dig tips och råd på saker som ska göras och hur de görs. På så sätt kan du känna dig säkrare att allting blir rätt.

Du kanske också gillar…