Stora byggnader

Ansöka om bygglov

För att utföra större byggen, och ibland även mindre, kan du behöva ansöka om bygglov. Det gör du genom att först kontakta din kommuns byggnadsnämnd. Eller kommunen där du ska bygga. De tar då en titt på vad du vill bygga och berättar vare sig du behöver bygglov eller inte. De kan även ge dig råd och den vägledningen du behöver.

Det är även hos byggnadsnämnden som du ska ansöka om bygglov ifall det behövs. Det ska vara en skriftlig ansökan och innehålla ritningar och olika uppgifter. Byggnadsnämnden kommer berätta vilka uppgifter och handlingar de behöver för att kunna fatta ett beslut. Idag är det ofta möjligt att ansöka via internet ifall du inte har möjlighet att besöka kontoret.

Efter att din ansökan skickats in kommer de först göra en granskning, de tar en noga titt på ifall du verkligen kommer behöva bygglov. De dubbelkolllass=’alignleft’ style=’max-height:250px; margin:10px; margin-bottom:20px;’>ar även att alla uppgifter de behöver finns.

Därefter kommer du få ett mottagningsbevis. Det berättar att de har tagit emot alla uppgifter och att de stämmer. Det kan även medfölja information om hur lång tid det kommer ta innan du får beslutet vare sig de beviljar bygglov eller inte.

Sedan prövar de din ansökan och ger ett beslut. De kommer hålla ett samråd där du tillsammans med byggnämnden går igenom allting som ska byggas, alltså hela projektet. Efter det kommer du få ett startbesked. Det innebär att du kan börja med projektet 4 veckor efter det beskedet.

Under tiden som projektet pågår kommer de besöka bygget för att se att du följer kontrollplanen och att alla krav är uppfyllda. Blir allt godkänt får du slutbeskedet. Annars berättar de ifall du måste ändra på något.

Du kanske också gillar…