Bygga hus

Miljövänliga hus

Många vill idag bidra till mindre klimatpåverkan och en bättre miljö för framtida generationer. Det finns mycket vi kan göra när vi är på väg att bygga ett nytt hus eller renovera en fastighet. Det handlar om att bygga och renovera energisnålt samt välja miljövänliga byggnadsmaterial i så stor utsträckning som möjligt.

För att bygga ett ekologiskt hus krävs bland annat att byggandet är miljövänligt och att miljövänliga material används. Dessutom krävs det att det färdigbyggda huset är energisnålt och endast drar minimalt med energi för drift och värme. Ett hus, oavsett om det är nybyggt eller renoverat behöver ett bra tak för att skydda fastigheten mot vind och väder. Om ett tak inte byggts tätt och korrekt kan det orsaka stora skador och problem på fastigheten. Villatakspecialisten har lång och gedigen fackmannamässig erfarenhet för olika typer av tak. Hos Villatakspecialisten, som är ett prisbelönt företag, arbetar endast professionella takläggare i Stockholm och dess närområden. Hos Villatakspecialisten får du dessutom en lång garanti på alla deras arbeten. Passa på att få en gratis översyn av taket på din fastighet samt en gratis offert.

När du bygger ett hus behövs många olika typer av byggnadsmaterial och det kan ibland vara svårt att hitta material som är miljövänliga men som samtidigt är funktionella. För att bygga ett miljövänligt hus behöver du använda förnybara, nedbrytningsbara och/eller återvinningsbara material som inte kräver långa transporter eller miljöfarliga ämnen under tillverkningsprocessen. Fler moderna byggmaterial än vad många tror är bra val för miljön såsom träfiberskivor, gipsskivor, träull, skumglas, cellglas samt naturlatexfog. Andra material som anses acceptabla från miljösynpunkt kan användas såsom polypropen samt polyeten för tätskikt, kakel, olika fogmassor, betong, klinker samt silikatfärger.

Att tänka miljösmart när du är på väg att renovera din bostad är både bra för miljön och din ekonomi. När du är på väg att renovera badrummet kan du exempelvis byta ut toaletten mot en nyare modell som är miljövänlig och använder mindre vatten. Att dessutom byta ut duschen mot en ny dusch med lågflöde kommer att spara vatten och ge lägre räkningar.

Ett nytt golv med trädbrädor i vardagsrummet, hallen eller sovrummet av återvunna äldre och rustika trädbrädor kan ge ett fantastiskt snyggt golv.

Köket är vanligtvis det mest använda rummet i vår bostad. Det är här som vi tillagar all vår mat, äter frukost och fikar med vänner. Det är ibland nödvändigt att byta ut all inredning när du renoverar ditt kök men det går att renovera miljösmart. För att göra det hela miljövänligt är det rekommenderat att leta efter Svanen-märkta produkter som tillverkats med väldigt hårda krav. Det finns även Svanen-märkta tapeter, kakel och golv. Om du byter blandare är det rekommenderat att se till att den nya har ett snålt munstycke. Att byta ut din gamla kyl och frys är också miljösmart eftersom de nya vitvarorna är betydligt mer energisnåla och snällare mot vår miljö än de gamla. Förmånligast är att leta efter bästa energiklass (A+) som inte bara kommer att ge lägre el-räkningar men som också är vänlig mot miljön.

När du bygger nytt eller renovera gammat är det förmånligt att tänka miljösmart samt miljövänligt både för vår gemensamma framtid och för din ekonomi.

Du kanske också gillar…