Bygga hus

Inköp och montering av innerdörrar

Innerdörrar är vad det låter som – dörrar på insidan. En innerdörr är till exempel sovrumsdörren, badrumsdörren eller vilken dörr som helst som separerar en yta från en annan i ett hus. Trots att innerdörrar inte känns som ett särdeles tungt projekt att montera in själv, finns det ett och annat att tänka på innan man funderar på att köpa en ny. Läs vidare så guidar vi dig!

Att tänka på vid inköp och montering av innerdörr

Det största och första misstaget folk gör när de köper innerdörrar är att inte mäta dörröppningen. Det finns faktiskt en uppsjö olika storlekar på dörrar, vilket många inte är medvetna om. Det finns dock ett antal olika standardstorlekar, och alla dessa finns att köpa i de flesta byggvaruhus. För att få till rätt storlek på dina innerdörrar är det bara att ta fram måttstocken och mäta bredd och längd. Det finns även ett flertal måttabeller på internet som förklarar hur du ska mäta och hur de korrelerar med dörrstorlekarna. Utöver det är det viktigt att du tittar på dörrkarmen (om sådan redan finns), så du vet vilken typ av gångjärn som behövs. Om du själv införskaffar dörrkarmar måste du också vara observant på åt vilket håll dörren ska öppnas – så inte dörren svänger åt ett fönster eller dylikt.

Bygg din egen innerdörr

Om du inte vill köpa en innerdörr kan du tillverka den själv. Då gäller dock samma noggrannhet med måtten, både för innerdörren och karmen i dörrposten. Det är även viktigt att du väljer rätt material, som passar för dörrbygge och resterande interiör. Det är även bra om du fodrar dörren, då det är ljuddämpande. Om du inte vill tillverka din egen innerdörr, men heller inte köpa en färdig, kan du specialbeställa en innerdörr. En del företag erbjuder dig som kund att själv få välja material och design – vilket är skönt för dem som kanske inte är så händiga!

Du kanske också gillar…